Tähtiopettaja – LOOPY-perinne

 

LOOPY:n perinteenä on ollut vuosittain tähtiopettajan nimeäminen. Perinne sai alkunsa 1980-luvun lopulla tai 1990-luvun  alussa Puistokadun opettaja Mikko Larkovuon ideasta jakaa vuosittain Tähti tähtiopettajalle. Tähtiopettaja sitten seuraavana vuonna nimesi seuraavan tähtiopettajan.

 

Seuraavassa Mikko Larkovuon muistikuvaa Perinteen alkuajoilta:

 

TÄHTIOPETTAJA

 

Tähtiopettajan syntyhistoria sijoittuu 1980- ja 1990-lukujen vaihteeseen. Tarkkaa vuosilukua en muista. Tulin Puistokadun kouluun keväällä 1988 ja aika pian tämän jälkeen aloin tehdä erilaisia ohjelmanumeroita ja puheita mm. opettajien pikkujou-luihin. Nuorena opettajana otin opettajainhuoneessa aluksi tarkkailijan roolin ja huomasin, että varsinkin vanhempien kollegoiden joukosta löytyi aika paljon ainakin omasta mielestään hyvin päteviä pedagogeja, joilla ei ollut minkäänlaisia ongelmia oppilaiden kanssa. Heitä ei siis tarvinnut palkita. He ylensivät itse itsensä. Mutta he antoivat alkusysäyksen tähtiopettajan nimeämiseen. Mitäpä jos nostettaisiin esille sellainen kollega, joka ei kauheasti pitäisi meteliä itsestään ja jolla olisi oma ehkä hieman perinteisiä rajoja rikkova tulokulma opettajana olemiseen ja opettajantyöhön ylipäätään. Sellainen, jonka palkitsemista kollegat saattaisivat ihmetellä ja ehkä hieman kadehtiakin. Tyyliin millä ihmeen ansioilla tuo sen sai, minullehan se olisi kuulunut. Ensimmäinen tähtiopettaja nimettiin pikkujouluissa muistaakseni Vanhalla Koululla ja juhlijakunta koostui vielä siihen aikaan pienimuotoisesti ala-ja yläasteen sekä lukion opettajakunnasta. Laadin nimeämistilaisuuteen puheen oppilaiden oikeanlaisesta opettamisesta. Puhe syntyi helposti. Löysin vanhasta keittokirjasta yksityiskohtaiset kananhoito-ohjeet. Ei tarvinnut kuin vaihtaa sanan kananpoika tilalle oppilas niin puhe oli valmis. Ensimmäiseksi tähtiopettajaksi valitsin Osmo Mansukosken. Osmo täytti mielestäni hyvin laatimani valitsemiskriteerit ja siviilipalvelusmiehenä hän oli raikas vaihtoehto näiden vanhempien sotaan ehtimättömien, mutta mitä ilmeisimmin sinne kovasti halunneiden mieskollegoiden joukossa. Muistoksi tittelistä Osmo sai metallipaperista kyhäämäni pienen kultaisen tähden. Osmo jatkoi seuraavana vuonna perinnettä nimeämällä Pepin tähtiopettajaksi. Vuosien saatossa nimeämiseen liittynyt humoristinen ja vähän ironinenkin näkökulma on vaihtunut opettajamaisen asialliseksi. Se sallittakoon. Ajat ovat toiset, olkoon siis valitsemisperusteetkin.

 

Tähän asti muistelujen ja juttelujen avulla selvitetyt tähtiopettajat. Jos muistat jonkun – tai olet itse tähden saanut, ilmoitathan siitä LOOPY:n hallitukselle tai yhteysopettajallesi.

Tähtiopettajia ovat olleet mm. (lista ja Tähtiopettajavalinnan historia täydentyy…)

 

2017 Piia Paukkio

2016 Kirsi Seppälä

2015 Tiina Karvonen

2014 Katja Kauti-Karakus

2013  Jorma Mörsky

2012 Tommi Ala-Kleme

2011 Jukka Heikkinen

2010 Kirsti Närvänen

2009 Annikki Puukka

2008 Kristiina Åhlman

2007?

2006? Marko Seppä

2005 Urho Haapala

2004 Petri Lähde

2003 Harri Laukkanen

2002 Kari Altti

199x Erja ”Peppi” Laiho

19xx Osmo Mansukoski

 

Tiedätkö lisää?

Lähetä sähköpostia hallitusjäsenelle tai yhteysopettajallesi. Päivitämme…